Intervjuisani Filip, Mirko i Omer: Ulazimo u EU tek kad Mars uđe u sazviježđe Urana

Intervjuisani Filip, Mirko i Omer: Ulazimo u EU tek kad Mars uđe u sazviježđe Urana

“Dok obični građani za Novu godinu odlučuju prestati pušiti, politčari svake godine odluče da stvari naprave još gorima. To nije nimalo lako, ali im uspjeva . ČESTITAM!” Ovako jedan od najpoznatijih mladih stand up komičara u BiH, Omer Hodžić, prognozira šta nas to (ne)očekuje u 2016. godini.

Na koji način će se političari obračunati jedni sa drugima, odnosno sa korupcijom, kojim putem će BiH do EU, ali i šta su najveći uspjesi naših političara, za naš portal govore stand up komičar i crtač stripa Filip Andronik iz Sarajeva, stand up komičar i član “AKT-a Alija Sirotanović” Mirko Komljenović iz Banjaluke i Omer Hodžić iz Mostara, takođe stand up komičar, te član dvojca koji realizuje “Monty Dayton show”.

Šta građani BiH mogu da očekuju u 2016. godini?

Filip: Mi obično očekujemo da se stvari dese, jer su se, štajaznam, planete poravnale. Kao “ulazimo u EU kada Mars uđe u sazviježđe Urana”. Kako se stvari ne dešavaju na taj način, tako se ništa neće ni desiti. Kao što se nije desilo ni lani. Elementarne stvari kao rađanje djece i sušenje boje na zidovima se hoće desiti.

Mirko: Građani BiH u 2016. godini mogu da očekuju mir i stabilnost, ekonomski, duhovni i svaki drugi prosperitet; porast plata, penzija i životnog standarda. Sve to građani mogu da očekuju. E sada, da li će to i dočekati, to je već druga priča.

Omer: Prema obećanjima naših dragih političara, građani BiH u 2016. mogu da očekuju svašta. Ipak, ako sagledamo postotak realizovanih obečanja gore pomenutih, građani BiH u 2016. god. mogu da očekuju ništa. Mislim da će u 2016. god. ipak doći do jedne velike promjene koja je jako bitna za sve građane ove države. Naime, definitivno možemo reći da će se, bez ikakve sumnje, u ovoj godini na kalendaru zamijeniti brojevi 5 i 6.

Može li BiH napokon napraviti iskorak na putu ka EU?

Filip: Mi na put ka EU idemo naokolo. Vjerovatno preko Afrike i Južne Amerike. Tako da, ako i napravimo neki korak, on će biti potpuno beskoristan.
Kažete da sam pesimista? Ma, nemoguće!

Mirko: Nisam siguran da BiH može napraviti iskorak ka EU. BiH mi je nekako više u raskoraku. Ipak, jedno je sigurno; korak ka EU napraviće, kao i do sada, njeni građani. I vjerovatno se više nikada neće vratiti. Osim za praznike.

Omer: Bosna i Hercegovina može napokon napraviti iskorak prema EU. Ali neće. Jer što bi? Šta će nama EU ? Imamo divne autoputeve, imamo prekrasno uređeno školstvo i imamo, možda i najbolje dugove od svih zemalja na svijetu.  U prethodnoj godini i Milorad, i Bakir, i Dragan su pokazali zavidne košarkaške sposobnosti. Baš zato mislim da će BiH, umjesto iskoraka, napraviti dvokorak prema EU.

Političari najavljuju nove bolne reforme. Može li bolnije od ovoga što smo dosad preživjeli i na koji način će se to odraziti na same građane?

Filip: Naš prag tolerancije je tako visok da nam je mjerilo “samo nek ne puca”. Dakle, političari mogu da nam rade šta hoće, a mi ćemo, ne samo da prihvatimo, već ćemo da se vratimo po još. Što se tiče novih reformi, volio bih vidjeti te stare. Reforme koje smo uradili do sada pomiču nas ka boljoj budućnosti brzinom glečera. Jos malo pa će nas početi prestizati objekti koji stoje.

Mirko: Reforme koje se najavljuju i već polako sprovode su, za početak, dovele do toga da je već prvog dana ove godine oko 850 radnika stavljeno na “čekanje”. To dovoljno pokazuje kako će se reforme odraziti na građane.

Omer: Ja moram konstatovati da ovo pitanje potcjenjuje naše političare. Iako su za malo toga drugog sposobni, u jednoj stvari nikad ne podbace. Svaku godinu učine bolnijom i gorom od prethodne. Ja mislim da je to čak njihova novogodišnja odluka. Dok obični građani za Novu godinu odlučuju prestati pušiti, političari svake godine odluče da stvari naprave još gorima. To nije nimalo lako, ali im uspijeva. ČESTITAM!. Zbog bolnih reformi, građani će osjećati još veće bolove. Najćešće u stomaku, zbog gladi. Ali nema razloga za brigu. Klinički centar u Sarajevu ima novu direktoricu. To je indikator da će u ovoj godini bolovi nestajati puno brže nego ikad prije.

Vjerujete li da će ovo biti godina borbe protiv korupcije i nepotizma, kako tvrde političari na vlasti?

Filip: Vjerujem, isto kao i u Deda Mraza. I hobite. I male čarobnjake.

Mirko: Sudeći prema izjavama političara, svaka godina je godina borbe protiv nepotizma i korupcije. Što se oni više bore, korupcija više raste. Ja sam za to da mi to oporezujemo, pa da barem naplatimo porez od te silne korupcije. To bi bilo najviše što možemo izvući…

Omer: Vjerujem. Također vjerujem i da će Dinamo Zagreb osvojiti Ligu prvaka i da je Jehova pravi bog. Ukoliko ovo zaista bude godina borbe protiv korupcije i nepotizma, biće mnogo svađa na porodičnim okupljanjima političara.

Kakva je budućnost vlasti, a kakva opozicije u RS?

Mirko: U Republici Srpskoj vlast nema budućnost. Zato je lagodnije političarima iz opozicije. A opet, što se opozicije tiče, budućnost vidim jedino u nekoliko pojedinaca, mahom mladih, nekompromitovanih ljudi. Vjerujem da Republici Srpskoj može biti bolje samo ako je budu vodili ljudi sa potpuno drugačijim pristupom politici. To znači da nove generacije političara ne smiju funkcionisati na principima ovih starih. Vjerujem da će doći do tog generacijskog “sudara” prije nego što današnji mladi političari napune 50 godina starosti.

Može li se očekivati da ove godine Mostar napokon od „grada slučaja“ postane samo grad?
 
Omer: Grad Mostar je sam po sebi grad apsurda. Ima staklenu banku bez ijednog stakla, Stari Most koji je nedavno napravljen i dočeke novih godina na otvorenom u šatoru. U Kur’anu piše da sve što jedan musliman treba da radi, treba da radi na desnu stranu. Ipak, samo su u Mostaru muslimani na lijevoj strani. Niko od nadležnih ne radi ništa da grad slučaj postane samo grad. Tako da i ako se to desi, to će biti slučajno.

Šta biste izdvojili kao najveće uspjehe vlasti u BiH i njenim entitetima u prethodnoj godini?

Filip: Najveći uspijeh je to da ih narod tih entiteta do sada nije zapalio. Baš smo kao medicinski fenomen – vlast nam je kao tumor koji nas ubija već decenijama, a mi nikako da ga odstranimo.

Mirko: To što su ostali na vlasti.

Omer: Ovo je zaista teško pitanje. Mnogo dobrih stvari je urađeno.  Mislim da prednjači Dragan Čović koji je sebi kupio novog audija. On se vodio primjerom Pape koji došao u fordu. Zbog toga je ove godine nabavio audija koji košta oko 130 hiljada maraka. Prethodni je koštao 130 hiljada eura. Također, Draganovo rukovanje s papom je, ako ne najbolji, onda među deset najboljih poteza političara ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.