Majka Mahira Rakovca prvi put u javnosti: Ne želim sažaljevanje već istinu o smrti sina

Majka Mahira Rakovca prvi put u javnosti: Ne želim sažaljevanje već istinu o smrti sina

Alisa Mahmutović, majka tragično stradalog Mahira Rakovca, večeras je prvi put javno govorila o smrti svog sina. Gostujući u emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji rekla je da ne želi sažaljevanje, ali da niko ne može razumjeti kako se osjeća u ovom trenutku.

Alisa Mahmutović je rekla da se u slučaju Mahira radi o nečemu što nadilazi obično vršnjačko nasilje i gdje ima elemenata krivičnog djela nad maloljetnom osobom.

“On je u kountinuitetu zadnje dvije godine verbalno, fizički i seksualno zlostavljan. Verbalno i fizički stalno, a sporadično i seksualno”, kazala je Alisa Mahmutović.

Majka Mahira Rakovca smatra da se nije tačno da je njihova želja zatvaranje škole koju je Mahir pohađao već istina o cijelom slučaju. Rekla je da su očekivali saradnju Međunarodne osnovne škole, ali da se cijeli slučaj otkrio kad je već bilo kasno.

“Mi smo to otkrili na dan dženaze”, kazala je ona.

Na pitanje je li ranije bilo znakova zlostavljanja, Alisa je rekla da je Mahir dolazio s modricama, ali da se dječak povlačio u sebe iako su ga ona i njegov očuh pokušavali nagovoriti da govori o tome.

Mahir je od svojih roditelja krio šta se dešava u školi. Nakon nastave djeca su se igrala nekih igara koje su, smatra Alisa, bile prepune nasilja.

Alisa je pojasnila da se kod direktora škole najavila prije godinu dana, ali da je nikada nije primio uz objašnjenje da je bio zauzet.

U međuvremenu, Mahir se povlačio u sebe, pri čemu je imao samo jednog druga koji je u školu došao u isto vrijeme.

Nastavnik geografije je prvi upozorio Alisu da bi dječaka trebalo zaštititi jer ga dječaci i djevojčice verbalno maltretiraju nazivajući ga pogrdnim imenima i nadimcima kao što su peder, vlah, peško, Tuzlak i sl. Sve ovo se dešavalo 2014. godine, a roditelji su htjeli Mahira odmah ispisati iz škole. No, Mahir je htio da završi započeto polugodište, a u međuvremenu se sve više povlačio u sebe.

Nakon napuštanja škole, Alisa tvrdi da je nastavljeno maltretiranje Mahira putem društvenih mreža.

Što se tiče seksualnog zlostavljanja, roditelji su primijetili da se Mahir dugo zadržava u toaletu i da troši više toaletnog papira. No, ta dešavanja su tek kasnije povezali kada je Mahirov prijatelj nakon dženaze ispričao za seksualno zlostavljanje.

Što se tiče oprosta, Alisa je rekla da se ne može halaliti onima koji i ne traže halala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.