JOVANOVIĆ: Srbija mora prestati proizvoditi sukobe!

JOVANOVIĆ: Srbija mora prestati proizvoditi sukobe!

Proslava dana RS, na koju je pohrlilo cijelo rukovodstvo Srbije, samo je još jedan izraz nespremnosti srpskih vlasti s obje strane Drine da iskorače iz politike koja već decenijama uništava Srbiju i svakog oko nje, izjavio je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Srbije.

Neustavni datum

Vlada Srbije, s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, donijela je prije nekoliko dana odluku da prisustvuju događaju koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ovakav čin Vučića pokazao je da zvanična Srbija uopće ne poštuje odluke bh. pravosudnih instanci.

– Republika Srpska svoje interese mora ostvarivati u Sarajevu, u dogovoru s drugim narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, gradeći odnose razumijevanja i saradnje umjesto konstantnog rata sa svojim okruženjem – kaže Jovanović.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Vlade Srbije govori o politici koja vlada u toj zemlji.

– Sve dok Republika Srpska bude produženi refleks beogradske politike, sve dok bude živjela na mržnji i konfliktu, ni RS ni Srbija ni Bosna neće mrdnuti iz propasti koja ih izjeda decenijama – smatra Jovanović.

Mandat na izborima

On je ocijenio da „vlast u Beogradu konačno s praznih proevropskih floskula mora početi da se bavi iskrenom evropskom politikom za koju je dobila mandat na izborima“.

– Vlast u Beogradu mora shvatiti da su devedesete godine prošle, a političari koji se zaklinju da nisu isti oni koji su Srbiju tih godina uništavali, da prekinu da proizvode nove i bude stare sukobe – istakao je Jovanović.
Bolji odnosi u regionu

Jovanović je rekao da, umjesto ovakve politike, vlast u Srbiji mora raditi na boljim odnosima s komšijama.

– Vlast u Srbiji mora se iskreno posvetiti izgradnji novih odnosa u regionu i mora prestati proizvoditi nove sukobe – istakao je Jovanović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.