Kreće balkanska trka u naoružavanju?

Kreće balkanska trka u naoružavanju?

Isporukom balističkih projektila M270 Hrvatskoj Sjedinjene Države žele da izvrše pritisak na Srbiju da se odluči za pristupanje širim evroatlantskim integracijama i odustane od politike neutralnosti, ocjenjuje Marko Čustić, glavni i odgovorni urednik hrvatskog vojnog magazina „Difender” (Defender).

„To je jedini razlog zašto će Hrvatska dobiti balističke rakete M270 od SAD”, istakao je Čustić u izjavi Tanjugu.

On je rekao da ima razumijevanje za reakcije iz Srbije, koje su bile veoma negativne.

„Ne vjerujem da je to raketa koju bi Hrvatska upotrebila protiv Srbije. Ovaj sistem, međutim, stvara neravnotežu snaga”, objasnio je on.

Stoga su, po njegovim riječima, reakcije iz Srbije razumljive, ali i isprovocirane, jer je jasno da su SAD odlučile prisiliti srpske vlasti da se odluče za pristupanje širim evroatlanstkim integracijama i prestanak politike neutralnosti.

Čustićev magazin danas je objavio takođe da Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga.

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posjete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Kad je riječ o američkim raketama, glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina ukazuje da postoji mogućnost da SAD ne isporuče ove rakete Hrvatskoj ako Srbija napravi ustupke.

Čustić je naveo da je domet M270 oko 300 klometara, ali da ne smatra da te rakete predstavljaju prijetnju po region.

Istovremeno je ukazao da je nabavka raketnog sistema dio odbrane NATO i da u tome Hrvatska kao članica mora učestvovati.

Čustić je uvjeren da je naoružavanje i modernizacija Oružanih snaga Hrvatske američkom opremom dobro isplanirana američka akcija, sa ciljem da se “pritisne” Srbija da ubrza donošenje odluke o političkoj budućnosti.

On je podsjetio da je srpski premijer Aleksandar Vučić prilikom posjete Rusiji dogovorio vojno-tehničku saradnju i vjeruje da će se uskoro vidjeti šta je od toga ostvarljivo, pošto u Srbiju u januaru, prema njegovim riječima, dolazi Dmitri Rogozin, zamjenik ruskog premijera zadužen za odbrambenu politiku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zemlje regiona da se ne naoružavaju, ali i poručio da će Srbija voditi računa o svojoj odbrani.

“Ne nabavljamo ništa i ne radimo ništa zbog Hrvatske, ali moramo da vodimo računa o zaštiti naše zemlje”, rekao je juče Vučić za TV Pink.

On je primjetio da mu nije jasno šta će Hrvatska da radi sa balističkim raketama i lansirnim rampama i dodao da za to nemamo odgovor.

“Molimo sve u našem okruženju da to ne rade, ali, ako rade, moraćemo da zastitimo nasu zemlju”, rekao je srpski premijer i dodao da je to svima rekao najdirektnije, i da je Amerikance zamolio da Hrvatskoj ne isporučuju to oružje.

On je rekao da Hrvati još nisu dobili to oružje, i da su mu predstavnici SAD rekli da su razumijeli njegovu poruku.

“Ja se nadam da im neće dati, a ako daju, mi ćemo imati spreman odgovor”, rekao je premijer ne precizirajući kakav to odgovor ima u vidu.

“Moj posao je da Srbija bude bezbedna i zastićena zemlja. Srbija želi mir, nikoga neće i ne zeli da ugrožava, ali građani će biti zastićeni”, kazao je premijer.

Izvor: NN

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.