Prošle godine iz BiH oko 4.500 lažnih azilanata, 95 posto ide u Njemačku

Prošle godine iz BiH oko 4.500 lažnih azilanata, 95 posto ide u Njemačku

Prošle godine evidentirano je oko 4.500 lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, čime je BiH država sa Zapadnog Balkana iz koje je došlo najmanje lažnih azilanata, istakao je  Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

“Mi još nismo primili zbirni izvještaj za prošlu godinu od Evropske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (Frontexa), koja redovno šalje izvještaje Bosni i Hercegovini. Međutim, sigurno je da je cifra u prošloj godini premašila 4.500 što je otprilike u onim procentima što je bilo i u dosadašnjih nekoliko godina kada su u pitanju lažni azilanti. U tom prosjeku se držimo konstantno i nismo imali nekih drastičnih povećanja kao što su nažalost imali naši susjedi sa Zapadnog Balkana i to, slobodno možemo reći, prilično velika povećanja. Tako da smo mi statsistički u prošloj godini najbolja zemlja, zemlja sa najmanje lažnih azilanata”, naglasio je Dautbašić.

Šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima istakao je da je izuzetno veliki broj lažnih azilanata u posljednjoj godini bilo iz Makedonije.

“Sa zadnjeg sastanka monitoring timova cifra je bila oko 30.000. To je strašno veliki broj. Kada je pitanju Albanija i ona je imala veliko povećanje za prošlu godinu i među vodećim je po broju lažnih azilanata, a povećanje je imala i Srbija i što je vrlo interesantno i Crna Gora. Ne mogu reći cjelokupan broj lažnih azilanata kada je u pitanju Zapadni Balkan, ali BiH statistički ima najmanje. Posljednja informacija je bila 4.500, ali držim da je moglo doći do još nekog povećanja u izvještajnom periodu u posljednjem kvartalu, ali to nije tako strašno”, naglasio je Dautbašić.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina Dautbašić je naveo kako je u slučaju lažnih azilanata vrlo jasan odgovor da njih 95 posto ide u Njemačku.

“To je vrlo interesantna podatak. Ima tu disperzija kada su u pitanju države Evropske unije, međutim, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju to je samo Njemačka. Vrlo mali broj lažnih azilanata iz BiH ima u Švedskoj”, istakao je Dautbašić.

Šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima istakao je za Anadolu Agency kako za Bosnu i Hercegovinu ne može biti ugrožen bezvizni režim zbog lažnih azilanata.

“Vrlo jasno rečeno ne možemo izgubiti bezvizni režim, jer mi se držimo tih prosjeka upravo onako kako je predvidila evropska klauzula. Tako da u slučaju BiH apsolutno nije ugrožena u smislu bezviznog režima”, poručio je Dautbašić u razgovoru za Anadolu Agency.

Državljanima Bosne i Hercegovine i Albanije vize za putovanja u Evropsku uniju, izuzev Velike Britanije i Irske, odnosno članice Schengena ukinute su 15. decembra 2010. godine, godinu kasnije nakon što je to učinjeno i za državljane Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.