“Majke enklave Srebrenice i Žepe”: Tražit ćemo kolektivno iseljavanje iz BiH

“Majke enklave Srebrenice i Žepe”: Tražit ćemo kolektivno iseljavanje iz BiH

Udruženje “Majke enklave Srebrenice i Žepe” ističu u saopćenju da su hapšenja po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločin još jedan proces u kojem se genocid u Srebrenici politizira, a žrtve “izvlače najdeblji kraj”.

“Nema sumnje da će se ova hapšenja dovoditi u dnevnopolitičke redove vrlo brzo, ali da će se njima također minimizirati i opravdavati dokazani genocid u Srebrenici nad Bošnjacima srednjeg Podrinja”, naglašeno je u saopćenju.

Također dodaju da minimiziranje i negiranje genocida prethodnih godina konstantno dolazi iz najviših institucija Vlasti RS-a, te da stoga smatraju da su i ova hapšenja “naručena” iz manjeg entiteta u BiH.

Naglašavaju da je uhapšeni Suad Smajlović povratnik u Srebrenicu, čovjek koji je i nakon genocida pokušao nastaviti normalan život u svom gradu te da stoga njegovo hapšenje smatraju kao direktnu poruku svim Bošnjacima povratnicima u RS.

“Kao žrtve genocida i majke koje tuguju za svojom djecom, znamo da rane nikada ne mogu zacijeliti, a bol ne postaje blaža. Ali i pored toga svakom zdravom razumu se nameće logično pitanje, šta je s prethodne 23 godine od navodno počinjenih zločina”, istaknuto je u saopćenju.

Najavljuju da će se uskoro sastati s Glavnim tužiocem u Haagu i da će s njim razgovarati o ovim događajima, te ako bude potrebno, tražiti kolektivno iseljavanje, ne samo iz Srebrenice i Podrinja, već iz Bosne i Hercegovine.

“Prije dvadeset godina bili smo žrtve sistematskog genocida, a sve godine nakon toga smo žrtve raznih politika. A sve što želimo je pravda za našu djecu i život u miru. Čini se da te stvari ne možemo dobiti u našoj zemlji, stoga ćemo ih tražiti na drugim mjestima, u drugim državama, gdje su pravo i pravda utkani u svaki zakon”, navodi se u saopćenju Udruženja “Majke enklave Srebrenice i Žepe”.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.