Narodna skupština Srpske noćas usvojila Zakon o radu i policiji

Narodna skupština Srpske noćas usvojila Zakon o radu i policiji

Parlament Republike Srpske usvojio je kasno noćas, po hitnom postupku Zakon o radu kao i Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 

Skupštinskom većinom, sa 49 glasova “za” usvojen je novi Zakon o radu po hitnom postupku. Usvojen je i Zakon o policiji po hitnom postupku takođe sa 49 glasova “za”.

Zakoni su usvojeni bez prisustva članova opozicije.

Vlada Republike Srpske prihvatila je više amandmana klubova SNSD-a, DNS-SRS, Socijalističke partije, nezavisnog poslanika Ilije Stevančevića i Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvatila je amandmane Koalicije “Domovina” koji se uglavnom odnose na nacionalnu zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u MUP-u Srpske.

Ranije je Prijedlog zakona o radu izazvao haos u Parlamentu Srpske.

Najprije su se radnici i sindikalci okupili u Banjaluci da bi se usprotivili usvajanju novog zakona o radu.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić od predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović zatražila je povlačenje Prijedloga zakona o radu iz skupštinske procedure.

Ali, nakon što je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić naredio da se iz skupštinske sale udalji predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić, skupštinsko obezbjeđenje je to i učinilo.

Ranku Mišić su iznijeli na rukama iz skupštinske sale, a, kako je rekla, to je urađeno na najgrublji način.

Mišićeva kaže da je počela da govori s mjesta, negodujući zbog najave početka rasprave o novom zakonu o radu, ali da ju je „obezbjeđenje vuklo po podu, guralo i izbacilo iz zgrade Skupštine“.

“Ovo nije put demokratije, već porobljavanja”, rekla je Mišić.

Zbog izbacivanja Ranke Mišić iz skupštinske sale, opozicija je napustila zasjedanje.

Poslanici Stranke napredna Srpska Adam Šukalo i Goran Đorđić ostali su u sali, ali su se odlučili da u znak protesta, jer su predstavnici Sindikata izbačeni iz sale Narodne skupštine Republike Srpske stoje ispred govornice, i nisu sjedili na svojim mjestima.

(BN TV)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.