Kako ostati zdrav u zagađenom vazduhu

Kako ostati zdrav u zagađenom vazduhu

Grad Sarajevo je punih mjesec dana u problemima sa maglom, smogom i opštim zagađenjem da se pojedini pitaju šta udišu i koliko im to štete može nanijeti u budućnosti.

Gradovi poput Pekinga i New Delhija s ovim problemom se bore mnogo duže vremena, a u indijskom gradu je zbog zagađenja prijetila epidemija svinjske gripe uz enormno zagađenje “jedinog materijala za udisanje”.

Mjere opreza u Sarajevu su podignute na najviši nivo. Gotovo nikoga ne možete vidjeti bez zaštite na ustima, a na portalu Times of India pronašli smo vodič “kako preživjeti u zagađenom vazduhu”.

Vodič je sastavila grupa stručnjaka/doktora iz Indije, predvođeni Balbirom Singhom, kardiologom i Tarunom Sahnijem, internistom. Njihovi savjeti su sljedeći:

1. Vježba

Vježbom sopstveno tijelo činite otpornijim na toksine iz okoline. Najbolja vježba je ona rano ujutro i kasno naveče.

2. Respiratori vazduha

Čestične materije poput pm.25 i pm10 su najopasnije supstance u vazduhu koji udišemo. Većina osvježivača unutrašnjeg vazduha samo prikriva smrad, ali zapravo samo pogoršava situaciju. Pri kupovini osvježivača, pogledajte da li ima HEPA filtere, koji će vam pružiti adekvatnu zaštitu.

3. Maske

Većina maski koje se mogu kupiti na tržištu uopšte ne pomažu. Hirurške maske, ili samo šalovi nemaju efekta, niti pružaju momentalnu zaštitu. Maske sa N95 respiratorom su najbolje koje možete priuštiti, mada je još bolje da se klonite štetnog vazduha, i da na njemu provodite što manje vremena. Što nas dovodi do stavke 4.

4. Boravak na vazduhu svesti na minimum

Prozore u kući, stanu i automobilu držite zatvorenim. Vani provodite što manje vremena.

5. Hidratacija

Tijelo i metabolizam obezbjedite sa dosta vode. Nakon kašljanja ili kihanja, napijte se vode.

6. Pranje ruku

Perite često ruke toplom vodom i sapunom. Pogotovo prije pripremanja hrane, tokom uzimanja lijekova ili terapije. Korisna je upotreba tečnosti za dezinfekciju ruku i nosa.

Za kraj, najvažnije od svega: Ukoliko imate ikakav siptom koji sugeriše pogoršanje zdravstvenog stanja, ne liječite se sami. Posjetite doktora, zakažite pregled, testirajte se. To ja vaše osnovno pravo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.