DOBRE KOMŠIJE Norvežani za stogodišnjicu nezavisnosti Finskoj poklanjaju planinu

DOBRE KOMŠIJE Norvežani za stogodišnjicu nezavisnosti Finskoj poklanjaju planinu

U Norveškoj je pokrenuta internetska peticija da se planinski vrh daruje susjednoj Finskoj kao poklon za stogodišnjicu finske nezavisnosti 2017.

 

Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njen najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Na Facebooku je pokrenuta kampanja da se granica pomakne i da se vrh daruje Finskoj. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti, pieše BBC.

– Ne samo da bi to bio sjajan poklon, nego i koliko se zemalja može hvalisati da je darovalo planinu – kažu norveški aktivisti pod sloganom “Odvedimo Finsku do novih visina”.

Halti je visok 1365 metara i ne ulazi niti u dvjesto najviših norveških vrhova, ali bi u Finskoj bio najviši.

Iza ideje stoji Bjorn Geirr Harsson, umirovljeni zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Harsson je radio na mapiranju te planine još prije tridesetak godina i nije mu bilo jasno kako je vrh pripao Norveškoj.

Sadašnjoj šefici kartografskog zavoda Anne Cathrine Frostrup ideja se sviđa.

Fincima još i više. Na tamošnjim društvenim mrežama oduševljeni su norveškom plemenitošću. No javio se i jedan praktičniji finski korisnik: Možemo li planinu zamijeniti za samo jedan naftni izvor? – pitao je.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.