Vlada RS ispunila samo dva od 458 predizbornih obećanja

Vlada RS ispunila samo dva od 458 predizbornih obećanja

U prvoj godini aktuelnog mandata, partije koje su formirale vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP) ispunile su samo dva, od ukupno 458 obećanja koje su dale u svojim izbornim programima.

Prema istraživanju “Istinomjera”, do danas, Vlada RS je započela rad na tek 105 od 458 obećanja, značajniji progres bilježi u ispunjavanju samo 19 obećanja, dok su najbrojnija ona u kojima nije bilo nakakvog napretka i ima ih 317.

Pojedinačno, najlošiji rezultat u ispunjavanju svojih obećanja ostvario je DNS, koji ima tek 2 odsto obećanja sa velikom vjerovatnoćom ispunjenosti do kraja mandata, a čak 83 odsto obećanja kod kojih je ta vjerovatnoća slaba. SNSD i SPRS su ostvarile sličan rezultat, te obje partije imaju oko 7% obećanja sa velikom i 60% obećanja sa malom vjerovatnoćom za ispunjenost do kraja mandata. Od ove tri parije, najviše je građane obećanima, koja ne može ispuniti, pokušavao da pridobije DNS koji je dao 276 obećanja, slijedi ga SNSD sa 130, te na kraju SP sa 52 obećanja.

Damir Dajanović, istraživač „Istinomjera“ navodi da većina obećanja najvjerovatnije neće biti ispunjena do kraja ovog mandata.
„To govori o načinu na koji partije, ne samo u RS, već i cijeloj BiH, pišu programe koji predstavljaju više odraz njihovih želja i maštanja nego konkretnte stvari koje su zaista ispunjive u nekom relativno kratkom roku koliko su četiri godine“, poručio je Dajanović.

Vladajuće partije najviše su obećanja dale u oblasti poljoprivrede čak 99, od čega je najviše obećanja SNSD-a, 71. U ovoj oblasti 46 obećanja je ocijenjeno kao započeto, dok na više od pola nije učinjeno baš ništa, a stari problemi sa neblagovremenom isplatom podsticaja, prisutni i u prethodnim mandatima, u prvoj godini aktuelnog mandata ne samo da su nastavljeni, nego i pogoršani.

Još jedna od oblasti koja je podložna za davanje obećanja bila je socijalna politika, gdje je od 92 obećanja, čak 90 neispunjenih. Zanimljivo je da je SNSD imao samo dva obećanja iz oblasti obrazovanja, oba vrlo nekonkretna. Sa druge strane, DNS je u ovoj oblasti dao 21 obećanje, od kojih je dobar dio prepisan iz izbornog programa SNSD-a za mandat 2010. – 2014., poput obećanja o ravnomjernom razvoju univerziteta u Banja Luci i Istočnom Sarajevu, obećanja vezanih za predškolsko obrazovanje i sl.

Na ovu zanimljivost se osvrnula i Tijana Cvjetičanin, istraživačica “Istinomjera” koja je navela da partije koje pišu programe na osnovu strategija i akcionih planova bolje prolaze i imaju bolje rezultate od onih sa grandioznim obećanjima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.