SIPA u Prijedoru uhapsila Dragoju Zmijanjca zbog ratnog zločina

SIPA u Prijedoru uhapsila Dragoju Zmijanjca zbog ratnog zločina

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Prijedora uhapšen osumnjičeni Dragoja Zmijanjac, rođen 01.01.1951. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS na bošnjačko civilno stanovništvo na području Prijedora, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je obučen u maskrinu vojnu odoru i naoružan automatskom puškom, u mjesecu srpnju 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima obitelji ubijenog, koji su nakon tog događaja, odvedeni u logore na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani sa područja Prijedora.

Osumnjičeni Zmijanjac Dragoja se tereti da je počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti sproveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.