Banja Luka: U Ferhadiji održana centralna manifestacija povodom rođendana poslanika Muhammeda

Centralna manifestacija povodom 12. rebiu-l-evvela, rođendana poslanika Muhammeda Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je večeras u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci.

Tim povodom iza akšam-namaza proučen je mevlud u Ferhadiji, a program su izvodili hor Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, hfz. Mensur Malkić, hfz. Šaban Burhan i hfz. Sulejman Bugari.

Svečanosti u Banjoj Luci prisustvovao je banjalučki muftija Osman Kozlić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović. Govoreći o obnovljenoj Ferhadiji, Kavazović je izjavio da mu je drago što je ona ponovo u Banjoj Luci.

“Sinoć dok smo je obilazili pod svjetlima, kazao sam ne znam odakle je ljepša; iznutra ili izvana. Mislim da je Ferhadija, ako tako mogu kazati, kraljica bosanskih džamija, ona zaista svojom ljepotom plijeni. Drago mi je da smo uspjeli da je obnovimo, da je vratimo ovom gradu koga volimo, u koji rado dolazimo i nadam se da će ona kao i druge naše bosanske džamije i dalje nastaviti slati poruke dobra među ljudima, mira i poštovanja. To je njena funkcija uvijek i bila i nadam se da će ona to mjesto koje je bilo izgubljeno ponovo zauzeti i odavde slati te važne poruke za sve nas”, kazao je Kavazović u izjavi za novinare.

Ferhadija je večeras bila prepuna vijernika, a jednu od njih, Mihridžanu Kapetanović ovim povodom obuzele su emocije. Kaže da je od kuće do Ferhadije plakala, jer se centralna manifestacija održala baš u Banjoj Luci, pa je ovo za Banjalučane i sve građane doživljaj, pogotovo za vjernike.

“Slavimo rođenje naodabranijeg insana na dunjaluku, našeg poslanika Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, i večeras se okupljamo da mevludom iskažemo ljubav prema Allahovom miljeniku”, kazala je Mihridžana Kapetanović.

Zejnil Latifović, rekao je da je za njega kao vjernika ovo poseban dan, posebno odabrana noć u kojoj muslimani u BiH, ali i u čitavom svijetu evociraju svoje uspomene na poslednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

“Inače čovjeku je u prirodi da sve značajnije datume u svojoj povijesti, u svom životu, a pogotovo lijepe, obilježava na poseban način, a ovo je opet jedan poseban momenat za vjernike, za muslimane, jer je na ovaj dan današnji rođen poslanik Muhammed i kroz ovu manifestaciju mevluda, kroz učenje mevluda ilahija, kasida, kur’anskih ajeta, spominjanja hadisa Božijeg poslanika Muhammeda, mi u stvari evociramo svoje uspomene na poslanika Muhammeda, na njegov život, plemenitu misiju, podsjećamo se na ono šta je bio njegov cilj i svrha njegovog dolaska na ovaj svijet. Pokušavamo svoje živote uskladiti s njegovom plemenitom misijom, s njegovim preporukama koje je ostavio nama u amanet”, kazao je Latifović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.