Pušteni u rad novi kotlovi –  U prijedorskoj “Toplani” umjesto mazuta biomasa

Pušteni u rad novi kotlovi – U prijedorskoj “Toplani” umjesto mazuta biomasa

U prijedorskoj “Toplani” danas su pušteni u pogon novi kotlovi na biomasu.

Riječ je o investiciji od devet miliona eura, od kojih je sedam miliona eura  kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a dva miliona su donacija Švedske međunarodne agencije za razvoj (Sida). 

Direktor Ureda EBRD-a u BiH Ian Brown podsjetio je u izjavi novinarima da je ugovor o zajmu potpisan 24. decembra prošle godine te da se pogoni novih kotlova puštaju u rad nepunu godinu dana nakon toga, što je rekord u realizaciji projekata koje finansiraju u BiH.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo značajan korak ka boljem, jeftinijem i ekološki efikasnijem grijanju u tom gradu. 

– Dosad je grad trošio 5,5 miliona KM za mazut, a sada će za biomasu trošiti oko dva miliona KM, istakao je Pavić. 

I direktorica prijedorske “Toplane” Ljiljana Despotović očekuje više od 50 posto ušteda na energentu, dok građani mogu očekivati jeftinije grijanje za dvije do tri godine, kada to preduzeće otplati stare obaveze za mazut.

Puštanju u rad novih postrojenja „Toplane“ u Prijedoru prisustvovali su i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.