Austronet-primjer poslovne uspješnosti

 

Preduzeće „Austronet“ iz Kozarca, osnovano 2008. godine od strane austrijskih investitora, na čijem čelu je naš Enes Kahrimanović (penny) nesumljivo je najbolji primjer poslovne uspiješnosti.

Već je ostvarilo znatne rezultate i ugovorilo saradnju s nekoliko evropskih kompanija, kojima isporučuju reklamne i zaštitne mreže. Reklamne mreže nastale u Austronetu mogu se vidjeti na teniskim terenima evropskih metropola, a posao obavljaju i za velike građevinske firme poput ‘Baumita’ i ‘Strabaga’, koje kupuju zaštitne mreže koje se koriste u građevinarstvu.

Austronet je najbolji primjer kako se Kozarac može razvijati i napredovati, krenuli su prije tri godine sa četiri radnika, vremenom se broj zaposlenih povečavao  na današnjih trideset i četvero, a kako se planira do kraja 2012. godine ovaj broj će se povečati za još najmanje dvadesetak uposlenih.

Preko 80% proizvodnje radi se za inostranstvo a firma uz pomoć razvojnih kredita Evropske Unije trenutno radi na proširenju kapaciteta, gdje će se u novu halu sa 2500 m2 i najsavremenije masine za izradu, krojenje i ljepljenje jedara za sunce, uložiti oko novih milion i po eura, što će povečati broj radnih mjesta kao i samu proizvodnju.

Od Vlade RS-a kao poticaj za izvoz dobili su 80 000 KM a od Državne agencije za strane investicije (FIPA) 70 000 KM što je također utrošeno na nabavku opreme.

Austronet je ovako došao među 100 največih Austrijskih investitora u Bosni i Hercegovini, koji će 14. juna u Sarajevu u hotelu Bosna dobiti priznanje u organizaciji Vanjske trgovinske komore Austrije i Vjeća ministara BiH.

Danas je u Kozarcu boravio Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini dr. Donatus Köck i zajedno sa Sigmundom Nemetijem, trgovinskim savjetnikom i Zlatkom Benderom, predsjednikom Društva prijatelja Austrije posjetili ovo naše najuspješnije preduzeće.

Bosna i Hercegovina je za Austriju važan partner za saradnju. U prilog tome ne govori samo zajednička 40-godišnja historija naših zemalja već i činjenica je da je Austrija već više godina najveći investitor u Bosni i Hercegovini i da su austrijska poduzeća u mnogim branšama vodeća na bh. tržištu.

Austrija će i dalje podržavati BiH, ne samo u privrednim pitanjima. Austrijski prioriteti razvojne saradnje u BiH su, pored obrazovanja i zapošljavanja mladih, podrška državnim institucijama i privredna partnerstva.

Gospodin Donatus je u pratnji domačina obišao pogone Austroneta i izrazio zadovoljstvo sa viđenim kao i nadu da će ovo preduzeće nastaviti dalje sa dobrim rezultatima te da će se ovakvim primjerima poboljšati i cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini…

Zaista, za primjer i svaku pohvalu i nadu da će u budućnosti biti još ovakvih pozitivnih primjera poslovne uspješnosti i održivog povratka…

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Vigil with the doves
  • Human rights
  • The other worst (aspect of the drama)
  • Die Kindertotenlieder (aspect of the drama)
  • The sadness of Pèlerine
  • Tüllin à la cigarette
  • Cat vision
  • Flow
  • Jessy #

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.