Ubica koji je smaknuo novinarku i snimatelja u bolesnom manifestu pokušao objasniti motive krvavog pira

Ubica koji je smaknuo novinarku i snimatelja u bolesnom manifestu pokušao objasniti motive krvavog pira

Trebao je to biti rutinski intervju za jutarnju emisiju. No, odjednom, u izravnom televizijskom prijenosu, odjeknulo je nekoliko hitaca, kamera je pala na pod, a u pozadini su se zaorili vriskovi.

Prijenos je odjednom prekinut, a slika se vratila u studio, ostavljajući gledatelje koji su pratili program sa šokiranom voditeljicom. Malo kasnije, šokirat će se i ostatak Sjedinjenih Američkih Država, ali i svjetska javnost. Naime, dvoje zaposlenika televizijske postaje WDBJ7, reporterka Alison Parker (24) i snimatelj Adam Ward (27) ubijeni su u srijedu na zadatku, u gradu Moneti u američkoj saveznoj državi Virginiji, i to na samom početku intervjua koji se uživo prenosio na malim ekranima.

Intervju su snimali u velikom šoping centru Bridgewater Plaza, na temu turizma u tom zdanju. Intervju je naprasno prekinut hicima, a na jednom od posljednjih kadrova koje je snimateljeva kamera uspjela snimiti bio je upravo krvnik kako se daje u bijeg.

Osoba koju je reporterka intervjuirala u trenutku napada, Vicki Gardner iz lokalne trgovinske komore, preživjela je napad. Ipak, nije prošla neozlijeđena. Nalazi se u bolnici, no njezino je stanje stabilno. Bio je to grozomoran zločin “u režiji” Vestera Leeja Flanagana (41), u tamošnjim novinarskim krugovima poznatog i pod imenom Bryce Williams, a koji je svojedobno i sam radio za spomenutu televizijsku postaju.

Odmah nakon napada za njim je pokrenuta policijska potjera, a kada ga je jedan prometni policajac na drugom kraju Virginije, 275 kilometara od poprišta masakra, primijetio i pokušao zaustaviti, Flanagan je sletio automobilom s ceste i ustrijelio se, a preminuo je u bolnici nedaleko od Washingtona.

No, nakon samog napada malo se toga isprva znalo, a kamoli motiv napadača. Kockice su se počele slagati tek malo kasnije, djelomično zahvaljujući i samom napadaču. Naime, on je na svojim računima na društvenim mrežama nakon napada objavio snimku sebe kako se približava reporterki i snimatelju kada su radili intervju, kako cilja u njih te naposljetku i puca. Njegova snimka bilježi 14 hitaca. Snimka s kamere ubijenog snimatelja osam.

Nakon objave snimke njegovi su računi na Twitteru i Facebooku, iz kojih se, među ostalim, moglo iščitati da ima određene zamjerke prema ubijenima, ugašeni. Isto tako, prenose mediji, on je sam navodno u međuvremenu faksirao manifest na 23 stranice ABC Newsu u kojem objašnjava da je bio meta diskriminacije i zlostavljanja na postaji za koju su radile njegove žrtve, i to zato jer je, kako je naveo, crnac i homoseksualac. Kao okidač za krvavi pohod naveo je, prenosi AFP, masakr u crkvi u Charlestonu, koji je iz rasističkih pobuda prije nekoliko mjeseci počinio mladi bijelac nad crncima.

S iste televizijske postaje za koju su radili ubijeni otpušten je prije dvije godine. Predstavnici WDBJ7 opisuju ga kao “nesretnog čovjeka” s “kojim je bilo teško raditi” i kojeg su, kada je konačno dobio otkaz, s posla trebali ispratiti policajci. Navodno je prethodno bila odbačena i njegova žalba koju je bio uložio Komisiji za ravnopravnost pri zapošljavanju.

Preostali zaposlenici televizijske postaje izrazili su šok i tugu zbog gubitka dvojice svojih kolega, reporterke i snimatelja.

– Ne mogu vam reći koliko su bili voljeni u našem timu. Naša su srca slomljena – poručili su, dok je jedan od njihovih voditelja Chris Hurst otkrio da su i on i ubijena novinarka bili u vezi. Tek su nedavno počeli živjeti zajedno i planirali su se vjenčati.

– Bili smo zajedno skoro devet mjeseci. Bilo je to najboljih devet mjeseci našeg života. Željeli smo se vjenčati. Tek smo proslavili njezin 24. rođendan. Ona je bila najsjajnija žena koju sam ikada upoznao. I iz nekog me razloga voljela. Voljela je svoju obitelj, svoje roditelje i svog brata – rekao je.

Istog trena reagirala je i Bijela kuća, koja je apelirala na Kongres da po hitnom postupku donese zakone kojima se ograničava posjedovanje i korištenje oružja. Ta tema i inače u SAD-u, zbog brojnih incidenata te posljedičnog gubitka života, izaziva burne rasprave.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.