Straznji Izlaz
Navigacija


Optimisti2004

SUĐENJE
BIRN Koricanske stijene

Info
Dobrodosli

Anonymous

Nadimak
Sifra
Registracija

Članstvo:
Posljednji: DuracakSadmira
Novi danas: 0
Novi juče: 0
Ukupno: 13548

Online Sada [47]:
Posjetioca: 47
Članova: 0

Zadnji Pretplatnici

Vijesti: Akcija hapšenja zbog izdavanja lažnih pasoša 

U Hrvatskoj su u u večernjim satima u petak u toku hapšenja više osoba osumnjičenih da su umiješane u izdavanje lažnih pasoša pripadnicima srpskog i crnogorskog kriminalnog miljea.

Policija je privela desetak hrvatskih državljana, koji se nalaze na ispitivanju u prostorijama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da su u posljednjih nekoliko godina izdali pasoše stotini osoba, a cijena dokumenata kretala se od 10 do 50 hiljada eura.

Iskaz Bojovića

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, izvori bliski istrazi otkrili su da su među privedenima državni službenici, neki policajci, kao i predstavnici diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Hrga je kazala da akcija, u kojoj su hrvatske vlasti sarađivale sa obavještajnim službama Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, traje mjesecima.

Prema procjenama izvora bliskih istrazi, nakon 40 sati pet ili šest privedenih moglo bi biti uhapšeno.

„Sve je počelo sa uhićenjem Luke Bojovića u Španiji“, kazala je Hrga.

Hrvatski pasoši pronađeni su kod pripadnika srbijanskog Zemunskog klana Bojovića, te Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, koji su uhapšeni u februaru u Španiji.

Hrga je rekla da je 'Zemunac' Sretko Kalinić, koji je uhapšen u Zagrebu 2010., istražiteljima dao korisne informacije, nakon čega je uslijedila provjera putnih isprava.

„Putovnice su završile u rukama podzemlja susjednih zemalja. Naš izvor tvrdi da su svi identificirani. Beogradsko podzemlje imalo je i originalne i krivotvorene putovnice“, kazala je Hrga.

Kako je izvijestila naša reporterka, jedan od lažnih hrvatskih pasoša bio je izdat na ime Vlado Vukomanović, kojim se navodno koristio Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na odsluženju maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ulemek je 2009. u žalbenom postupku Vrhovnom sudu Srbije predao srbijanski pasoš na isto ime. Tom prilikom kazao je sudu da je postojao i hrvatski pasoš sa njegovom slikom na ime Vlado Vukomanović, ali da ta dva pasoša nemaju veze jedan s drugim.

Stotine pasoša u Mostaru

„Tu je i ona puno delikatnija stara priča iz BiH. Više od njih 900 [putovnica] nestalo je iz konzulata u Mostaru krajem 90-ih. Imali su ih glasoviti srbijanski kriminalci“.

„Putovnice su za njih bile dobra roba jer za većinu zemalja nisu trebale vize“.

Kako je kazala Hrga, hrvatski Jutarnji list izvještava da je policijska akcija 'Mreža' započela je kada je u petak navečer državljanin BiH, koji se smatra glavnim posrednikom 'Zemuncima', te kriminalcima iz BiH i Crne Gore, iz Kozarske Dubice otišao u Hrvatsku.

Hrvatska policija uhapsila ga je kada je prešao granicu.

U koordiniranoj akciji u Banjoj Luci, MUP Republike Srpske tokom akcije 'Kozara'  u petak navečer uhapsio je četiri osobe koje su osumnjičene za krijumčarenje heroina i kokaina, te nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal.

Glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Jelena Bikić kazala je za Al Jazeeru da se radi o završnoj fazi kompleksnog kriminalističkog istraživanja.

„Uključene su i zemlje iz regije. Do sada osobe koje se nalaze kod nas su hrvatski državljani“, rekla je Bikić.

Policijska akcija se nastavlja, a konferencija za novinare bit će održana u nedjelju, kazala je Hrga.

(Al Jazeera i agencije)

Postavljeno: Petak, Mart 23 @ 23:36:42 UTC od svabo

 
Slični linkovi
· Više o nista
· Vijesti od svabo


Najčitanija priča nista:
Tužna vijest...


Ocjeni članak
Prosječna ocjena: 0
Glasova: 0

Molimo vas odvojite par sekundi i ocjenite ovaj članak:

Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slicne Stranice

Opcije

Slične tema

nista


Komentarisanje nije dozvoljeno anonimnim posjetiocima, molimo vas registrujte se


Udruži se

Prati Kozarac.ba na Facebooku i Twitteru

Od sada imate mogučnost da pratite rad naše stranice na dvijema največim stranicama za socijalno umrežavanje na planeti. Prednost ovi stranica je što vas možemo preko njih odma po zapažanju nekog događaja putem mobitela obavještavati. Naprimjer uživo prenošenje rezultata na fudbalskoj utakmici. Twitter je odnedavno postao jedna od najposječenijih stranica na svijetu. Preko nje imate mogučnost da prenosite i primate kratke poruke od svojih prijateljima u stilu sms poruke. Facebook je stari poznavalac i mnogi naši članovi su već aktivni tamo.

Opširnije

Twitter

Facebook

Kozarac.ba na Facebooku